dilluns, 12 d’octubre del 2009

La festa de la cabra

El passat 6 d’Octubre s’han complert 75 anys dels fets que varen portar al llavors president de la Generalitat, Lluis Companys, a proclamar l’Estat Català dins el marc de la República espanyola. Aquest Estat Català va ser de curta durada i va duu a la presó al mateix president Companys i a tots els membres del seu govern que varen ser reclosos, primer al vaixell Uruguay ancorat al port de Barcelona i posteriorment al Penal del Puerto de Santa María d’ on no sortirien fins al triomf del Front Popular en les eleccions de l’any 36. Una vegada més l’exèrcit espanyol, aquest cop comandat pel general Batet, va ser l’encarregat de “restablir l’ordre” ofegant per enèsima vegada el desig i la voluntat d’un poble, el meu poble. Fruit d’aquesta bàrbara reprensió que va esclafar per la força de les armes la proclama d’un govern democràtic, escollit democràticament en unes eleccions lliures i democràtiques, la brutalitat i la indignitat es varen imposar a la raó. Aquests argument democràtics, segurament, intranscendents per a un exèrcit i un estat (espanyol) acostumat a mantenir la unitat d’Espanya a qualsevol preu, no varen ser suficients per aturar el salvatge atac sobre el poble català i els seus legítims representants.
El passat 6 d’Octubre s’han complert 75 anys d’uns fets que podrien haver canviat la història del nostre país i cap institució, cap partit, cap col•lectiu, ni el parlament, ni el mateix govern han tingut un record per aquest aniversari. En canvi, cada any, 6 dies desprès, acceptem de bon grat homenatjar a l’exèrcit d’un estat que sempre ens ha fet la vida impossible i que no dubtaria, en cap moment, en tornant-se-la a fer si ho consideressin oportú. Ens volen febles, ens volen sotmesos o simplement no ens volen. Acceptem el repte d’aquesta desafecció i trobem el nostre propi espai. Ho podem fer un 6 d’Octubre, un 23 de Març o un 39 de Setembre, tant se val la data, el que cal és fer-ho.
La festa de la cabra no ha estat, no és, ni serà mai la meva festa. I a més, a poc que us hi fixeu, darrera i al voltant de la cabra, només hi veureu "masculins".