dijous, 29 de maig del 2008

Llet amarga

Arribat a aquest punt de la Temporada on el cos dona evidents símptomes de cansament pels esforços esmerçats i un ja comença a estar fins el capdamunt de pilota, és aleshores quan se’ns presenta puntualment davant nostre, la cara més amarga del futbol, el tràngol més traumàtic, el vessant més difícil d’assumir: les doloroses baixes.
Tots els equips, de tots els Clubs, de totes les categories i edats estan abocats, en aquestes dates, a desfer grups per fer-ne d’altres amb objectius, pretesament, més competitius, més tècnics, més alts, més forts, millors en definitiva.
Tot pas endavant, tot canvi deixa un munt de damnificats pel camí. Tota decisió, en un o altre sentit, provoca uns danys col·laterals difícils de contrarestar, compensar, controlar i fins i tot, preveure.
Són molts els joves, que a primers de Juny, hauran de deixar el Club en el que porten molts anys, per anar a buscar-se la vida, esportivament parlant, en altres clubs de la ciutat.
Aquests fets que haurien de ser bastant normals i de fàcil assimilació, esdevenen, en la majoria de casos, veritables drames per a les famílies que els pateixen.
Donar la baixa a un jugador, per motius purament esportius, no hauria de ser res d’extraordinari en la societat competitiva en la que ens movem. Ni extraordinari ni gens estrany, ja que tots nosaltres ens hem educat i hem mamat des de petitets la llet amarga de l’ambició desmesurada.
Un mateix pare que fomenta la competitivitat en el seu fill en vers als seus propis companys, que vol que el seu fill sigui el millor jugador de l’equip i, evidentment, millor que els rivals, és incapaç d’entendre la situació quan la baixa li donen al seu propi fill perquè n’arriba un de millor.
Finalment, no ens hauríem d’amoïnar gaire, una baixa sempre porta una alta, aquí o en qualsevol altre lloc. En un món d’equilibris és important adaptar-se als canvis. D’aquesta capacitat d’adaptació dependrà, en gran mesura, la nostra pròpia evolució.