Ñ
Ñandú
Ñoñería
Ñoño
A vegades hi ha petits detalls, indicis, que ens parlen del caràcter dels pobles i ens donen pistes clarificadores de la seva manera de ser i de pensar.
Veiem per exemple el cas Ibèric, no del pernil, sinó de la Península. Mentre portuguesos i catalans han d’utilitzar dues lletres per aconseguir un determinat so, els espanyols, hàbils com ningú, han inventat una sola lletra per representar el mateix so: la enye. Així, els portuguesos fan servir la n i l’h i els catalans la n i la y per acostar-se, pàl·lidament, a la enye.
Aquest tarannà dels espanyols, aquesta característica reductora, capaç de convertir dues lletres en una, els ha portat a ser un poble aglutinador en el terreny social i també polític.
En conseqüència, no ens hauria de sorprendre la gran capacitat i tenacitat mostrada al llarg de tota la seva història per integrar diferents països, regions i territoris en un sol estat.
Àfrica, Àsia, Amèrica, Europa i la pròpia Península Ibèrica en poden donar fe.
La insistència per fer que tots aquest pobles formessin part d’un de sol, no correspon, com es podria malpensar, a un afany colonitzador i anorreador de les diferents cultures, ans al contrari, seguint el dictat de la conducta aplicada a la llengua, de convertir dues lletres en una de sola, això mateix han volgut fer amb la resta de cultures: transformar les múltiples veus en una de sola. Un so únic i estàndard per a glòria d’un Imperi llargament somiat.
Actituds uniformitzadores, com l’espanyola, han aconseguit, no sense esforç i dedicació, deixar un munt de llengües mortes pel camí i d’altres ingressades d’urgència a l’UVI amb poques esperances de vida.
En fi, les propostes intolerants i reduccionistes contra les lletres indefenses, sempre han estat un problema extrem per a les llengües, per a totes les llengües, les vives i les mortes.
Encara que, per a llengua morta, la meva, desprès de practicar un cunilingus antològic, el passat dimarts, a la Marta. I us puc ben assegurar que aquesta si que tenia un munt de lletres i una varietat increïble de sons.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada