dissabte, 24 de gener del 2009

Estimada Marta

Deixa’m que aprofundeixi una mica sobre la nostra conversa d’aquesta tarda i que et faci un parell de puntualitzacions que considero importants. Tota democràcia, al menys la que ho és de veritat, es sustenta sobre uns pilars fonamentals que anomenem lleis. Les lleis són un conjunt de normes bàsiques, consensuades i pactades, que fan possible i també més fàcil la convivència dins una comunitat. Les lleis són, en condicions normals, fetes per les majories i en benefici de les majories, tenint en compte, això sí, el respecte pels drets de les minories. Les lleis han de vetllar perquè cap minoria imposi la seva voluntat i la seva particularitat a la majoria democràticament establerta. T’acceptaré, si vols, la màxima que la democràcia és la forma de govern menys dolenta de totes les formes possibles, però no et puc acceptar que el dret, l’opinió, o la forma personal i particular de veure les coses d’una persona o un petit col·lectiu s’imposi, apel·lant justament a la democràcia, al conjunt de la societat. Les lleis, estimada Marta, o algunes d’elles, et poden semblar desproporcionades, desmesurades, poc ajustades a la realitat, injustes,...i no seré jo qui et tregui o et doni la raó sobre la seva oportunitat o conveniència, però sí que em veig amb cor de dir-te que estan fetes per a ser respectades i aquest és i ha de ser un principi fonamental i innegociable pel bon funcionament d’un grup, d’un col·lectiu, d’un país,...Sí s’està en desacord amb una llei i el seu contingut, el camí ha de ser el de treballar democràticament per canviar-la, no el de infringir-la sistemàticament. Saltar-se unilateral i conscientment la llei és una actitud irrespectuosa, immadura, asocial i d’una temeritat amb conseqüències imprevisibles. Imaginat, per un moment, i crec que tens capacitat per fer-ho, que passaria si cadascú de nosaltres ens saltéssim aquella llei amb la que discrepem, si pel fet de que una determinada llei ens sembla més o menys injusta o bé que no s’ajusta als nostres interessos, a la nostra forma de pensar o de ser, ens la passéssim pel forro dels pantalons. Imaginat una, dues, mil, cent mil persones fent el mateix. O és que el que reclames o argumentes només ho podries fer tu i els demès sí que haurien d’acceptar i complir les lleis? Estic convençut que tu, a casa teva, tens les teves normes. Normes de convivència que comprometen i obliguen a la teva parella, als teus fills i a tu mateixa. Normes que heu pactat i heu decidit aplicar pel bon funcionament del grup fins que decidiu democràticament canviar-les, si la situació ho demana. I ho trobes normal i no entendries que fos d’una altra manera.
Respectar les lleis, fins i tot en el supòsit d’estar en desacord, és un dels actes més civilitzats, més compromesos, més solidaris, més humans i també més intel·ligents que ens podem permetre.
Reivindico, estimada Marta,i per acabar, el meu dret inalienable i voluntari a ser respectuós amb les lleis, comportament que, per altra banda, et permet tenir una vida més feliç i tranqui-la de la que tindries si jo fos un infractor.