diumenge, 21 de juny del 2009

Menjadors compulsius de carronya

En temps de crisi, i no em refereix-ho només a les de caràcter econòmic, és quan les persones es mostren en la seva exacta mesura. Quan la seva vàlua, la seva capacitat, però sobre tot quan la seva implicació i compromís, es fan evidents. Les crisis tenen la virtut de posar al descobert el millor i, també, el pitjor de l’esser humà i mostrar-lo en tota la seva cruesa. Així, persones que en període de calma passen més o menys desapercebudes per la seva laxitud i apatia, quan la situació es revolta i es necessita un augment d’intensitat i eficàcia, aquestes persones mostren clarament la seva incompetència, la seva manca d’identificació amb el projecte i la seva incapacitat per a fer front a una situació que els sobrepassa.

Un exemple que demostra aquesta particular conducta, el podem trobar en la situació que ha viscut el CE Europa en el darrer mes i en els canvis tan profunds que ha patit. Substituir l’entrenador del primer equip i donar la baixa al màxim responsable del futbol base i als seus col·laboradors més propers, no ha estat una decisió fàcil, més si es té en compte que no es perseguia un canvi de noms, sinó un canvi d’estructura, de projecte i de concepte general per a apropar al Club a una idea més transparent, eficaç i moderna del que ha de ser un model a imitar en el terreny esportiu i social.

És en aquest escenari de trasbals, de ruptura, de nervis, de molta feina i sobre tot de construcció, on aquestes conductes, abans exposades, s’identifiquen amb tota nitidesa. Persones amb càrrecs o sense, que no estan a l’alçada del que les circumstàncies demanen. Persones que s’amaguen i declinen les seves responsabilitats. Persones involucionistes, aterrides pels canvis i paralitzades pel pànic, incapaces de moure fitxa. Persones enfilades en torres de marfil, lluny de les trinxeres, sense embrutar-se les mans i reclamant cínicament la seva quota de protagonisme.

Però no contents amb aquesta actitud absent, adopten un paper destructiu contra tot allò que altres, amb molta dedicació, il·lusió i esforç, construeixen. Esdevenen, aleshores, voltors, depredadors insaciables, esperant el descuit de la mare per a abalançar-se sobre les cries desprotegides i acabar amb el seu incipient futur.

Com podeu identificar a aquestes persones? Fàcil, molt fàcil. Mireu les seves cares, mireu als seus ulls, acostumats a menjar carronya, hi veureu un interior (una ànima pels creients) profundament torturada i podrida.