dissabte, 29 de novembre del 2008

EL MIL


Aquells que teniu una certa edat, o bé memòria, o bé curiositat històrica, o bé interès pel passat recent, o bé, simplement, teniu amplis coneixements sobre, el que s’ha volgut anomenar, cultura general, l’acrònim del títol us haurà transportat a principis dels anys 70 i més concretament a l’existència d’un grup revolucionari, poc conegut fora del nostre país, i que responia a les sigles de MIL: Movimiento Ibérico de Liberación, tristament famós pel cas Puig Antich, un dels líders del moviment, condemnat a pena de mort pel règim feixista del general Franco.


El MIL va ser un moviment ideològicament complex, amb un substrat pricipalment anarquista i que tindria, avui dia, un fort component anti-sistema. Aquest grup no es va limitar a ser un moviment d’agitació ideològica, sinó que va optar per la lluita armada com a única possible sortida a la situació regnant i amb el decidit propòsit d’obrir camins cap a la liquidació de la dictadura.


Desaparegut amb l’execució de Puig Antich i la detenció de la majoria dels seus membres, el grup va passar a formar part de l’imaginari col·lectiu d’un temps i d’un país que, tot just, començava la seva reconstrucció nacional i social.