diumenge, 1 de setembre del 2013

Mourinho i el Locus 

En psicologia existeix una forma de determinar si un subjecte percep l’origen dels esdeveniments, conductes i el propi comportament de manera externa o interna. Aquesta tècnica d’observació s’anomena Locus de Control. El LC ens permet determinar el grau d’assumpció de responsabilitat dels individus i la seva capacitat per localitzar l’origen real del problema per, a continuació, treballar en la seva resolució. 

Així, el Locus de control intern, és la percepció que tenen els subjectes de que els esdeveniments es succeeixen com efecte de les seves pròpies accions. I, per tant, es valora l’esforç, l’habilitat i la responsabilitat personal. L’individu és conscient, en tot moment, de la seva incidència sobre l’entorn i actua en conseqüència. 

El Locus de control extern, per contra, és la percepció que tenen els subjectes de que els esdeveniments són producte del destí, l’atzar, la sort i de les decisions dels altres. Res té a veure amb l’individu i tot s’escapa al seu control. Davant d’aquesta percepció fatalista (i còmode) el subjecte entén que no pot fer res per canviar el destí i abandona l’esforç, la idea de corregir i renuncia a la pròpia responsabilitat. 

Un exemple pràctic per entendre aquesta mena de comportaments el trobem en un dels seus paradigmes: José Mourinho. L’entrenador portuguès s’està convertint, conscient o inconscientment, en el màxim exponent del Locus de control extern. Un model que ha d’entrar, per mèrits propis, en els llibres de psicologia com a cas pràctic, alliçonador i verídic.