dimecres, 25 de setembre del 2013

Absència d’autoritat 

Carles Mateu és un veí d’Almenara a qui l’any passat la Guàrdia Civil decidí retirar-li tots els punts del carnet de conduir amb una denúncia falsa pel simple fet de parlar a l’agent corresponent en valencià. 

El jutge, en primera instancia, va donar la raó a Carles Mateu. Ara, l’Audiència l’ha condemnat a sis mesos de presó per desobediència a l’autoritat. 

Tot això pel fet, única i exclusivament, de parlar en valencià. Us imagineu quin hagués estat el càstig, i la conseqüent transcendència mediàtica, si el bo d’en Carles s’hagués atrevit a parlar en català? A hores d’ara estaríem davant d’un delicte major i el bo d’en Carles excomunicat i condemnat a galeres de per vida. 

Tot i que no acabo d’entendre el motiu de la condemna: desobediència a l’autoritat; convindreu amb mi que un principi bàsic i irrenunciable de la condició humana és la insubmissió davant l’arbitrarietat. És a dir, desobeir l’autoritat quan aquesta és arbitrària és un comportament essencial per l’evolució humana i l’avenç de la civilització. No hi ha pas endavant sinó va precedit d’un rebuig frontal a l’arbitrarietat i una revolta contra l’autoritat de l’autoritari. 

La Guàrdia Civil, autoritat? Autoritat en què? 

Vergonya d’ignorant: civil té alguna cosa a veure amb cívic, civilitzat o civilització?