diumenge, 19 de maig del 2013

Al Cèsar el que és del Cèsar 

Malgrat el seu balanç globalment negatiu, se li ha de reconèixer a Mourinho, algunes aportacions força significatives pel Barça, en particular, i pel món del futbol, en general. Ara que la seva fracassada etapa al Madrid sembla haver arribat al final (i em sap molt de greu), cal ser honestos i donar al Cèsar el que és del Cèsar. 

En primer lloc, destacar el que fins fa poc semblava una tasca impossible, Mourinho ha aconseguit, des de dins, el que altres no havien aconseguit des de fora: la divisió del madridisme en un cisma agra i profund de difícil restauració. 

En segon lloc, i ben travat, la demostració de que els diners del senyor Florentino, pel que fa al futbol, només són paper mullat. Dilapidar una fortuna per aconseguir una miserable super-copa en tota una temporada, no està a l’abast de tothom. Només els escollits poden, amb tan escàs resultat, dominar l’escenari i disposar de tant poder com el que ha aconseguit acaparar l’il•luminat portuguès. 

En tercer lloc, i com a conseqüència de la segona fita, provocar-li una úlcera al mandatari madridista que trigarà lustres en cicatritzar. La ferida, diuen, els que l’han tractat, s’assembla sorprenentment a la falla de San Andrés (res a veure amb el bo d’Iniesta) i ha canviat la vida al magnat de la construcció. 

En quart lloc, i transcendental, despullar al Madrid de tota aquella aureola mítica que, primer el franquisme i desprès el post franquisme, li havien conferit. Convertint-lo, a la vista de tothom, en un Club vulgar, malcarat, busca-raons, malforjat, patibulari i tots aquells adjectius que s’han anat sumant durant les tres darreres temporades. 

I per últim, i no menys important, l’exaltació per comparació. Al costat d’aquest Madrid, del Madrid de Mourinho, tots els altres equips han pujat exponencialment en la seva valoració davant del món del futbol. Aquest Madrid, per demèrits propis, ha fet bons tots els seus rivals. 

I com a cirereta del pastís, no vull renunciar a destacar l’última aportació del fènix de Setúbal: treure a Pepe dels terrenys de joc i enviar-lo a la grada. Genial! Mai no li agrairem prou.