dimarts, 15 d’octubre del 2013

El Barça ens mostra el camí

Cañas: “No hi haurà consulta” 

Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, estic d’acord amb un fatxa. Jo tampoc vull la consulta. Trobo que és una pèrdua de temps innecessària, un pas que ens hem d’estalviar i que no ens fa cap falta. 

La consulta ha d’anar per via directa i s’ha de fer mitjançant unes eleccions on la ciutadania pugui decidir quin partit, en funció de les seves propostes, ens ha de governar. Que les forces polítiques que es presentin incorporin en els seus programes la seva postura davant la independència i que tothom pugui votar amb ple coneixement de causa. Que ningú es dugui a engany i que ningú pugui al•legar desconeixement. Les eleccions, en democràcia, estan justament per això. Per escollir el model de societat que es vol, el camí que s’ha de seguir per arribar i a qui se li encarregar la gestió de la voluntat popular. 

Si el manament de l’electorat és majoritàriament favorable a la independència ens haurem estalviat un llarg procés sobrer i una quantitat extraordinària d’esforços. El Parlament democràtic, seguint l’encàrrec del poble, haurà de proclamar unilateralment la independència, què, per altra banda, és com es proclamen totes les independències. La sobirania no es negocia, ni es pacta, ni es pidola. La sobirania, i més en el cas de Catalunya, s’aconseguirà, única i exclusivament, per via unilateral. 

Tal i com estan les coses, Espanya no renunciarà voluntàriament a la pèrdua del seu actiu més valuós. I, per tant, qualsevol moviment cap a la independència ha de quedar al marge d’aconseguir el seu (impossible) vist i plau. Una altra cosa serà negociar i arribar a acords sobre la forma i els serrells que pengin una vegada aconseguida la separació. Però això són figues d’un altre paner i ja tindrem temps de pensar-ho.

Estalviem-nos la consulta i anem directament al gra. El dret a decidir ja el tenim regulat mitjançant les eleccions, no cal perdre el temps reclamant-lo . Aprofitem els mecanismes democràtiques i anem a unes eleccions plebiscitàries, ja! 

Aprenguem de l’experiència del Barça i, quan el joc de toc resulta massa previsible i poc efectiu, busquem alternatives, proposem variables amb un futbol més directe que sorprengui el plantejament dels rivals, ens permeti superar les seves línies defensives amb una passada llarga i situem-nos dins l’àrea el més ràpidament possible per poder rematar la jugada amb les màximes garanties d’èxit.