diumenge, 5 d’abril del 2009

Un líder corcat

Europa C 5 – Sants 2
Juvenil, primera divisió, grup 3


Hi ha un efecte pitjor que el virus FIFA i és el virus de la supèrbia. El Sants anava convençut, al Nou Sardenya, que posaria punt i final a aquesta Lliga, que la liquidaria sense despentinar-se. Estava tan segur de la seva victòria que no han estat capaços de pair la derrota. Una derrota contundent, tant pel que fa al resultat com al joc, on un Europa molt superior ha escombrat en 90 minuts a un Sants inconsistent, incapaç i amb un discurs futbolístic dictat per la impotència. L’equip visitant ha estat víctima de la seva pròpia prepotència i d’una ansietat mal gestionada que l’ha dut, indefectiblement, a un dels fracassos més sonats i sense pal·liatius dels darrers anys.

El Sants havia dissenyat en el seu imaginari, un escenari perfecte: derrotar al seu rival directe a domicili i sentenciar el títol a falta de cinc jornades pel final. Per això, s’ha fet acompanyar per un estol de peregrins cridaires i enervats, una corrua d’excitats “hooligans” disposats a fer molt de soroll i, evidentment, a celebrar una victòria més que segura. El soroll neutre de timbals i càntics s’ha anat transformant, a mesura que el partit anava avançant, en agressivitat i insults. L’eufòria inconscient i agosarada dels seguidors visitants, ha derivat en nerviosisme i impotència primer, per acabar en una profunda decepció final. Tots els càntics han acabat en silenci, tots els crits en afonia. Tota la il·lusió per la finestra, tota la frustració en un sac molt feixuc que se’ls hi farà molt pesat en el seu retorn a casa.

Un cop molt dur, potser, fins i tot, un punt d’inflexió per a rellançar una lliga que encara està molt viva i on s’ha demostrat que, avui per avui, l’Europa és molt millor equip que un Sants llepat amb tremolors a les cames i plom a les ales.

La fusta amb la que està feta el Sants i que l’ha mantingut surant, miraculosament durant tot aquest temps, comença a tenir corc. Avui se li han descobert 5 magnífics forats i tot fa pensar que la cosa pot anar a més. I ja se sap que la fusta corcada té els dies comptats, acaba per desfer-se i no serveix ni per a fer serradures.

La fusta de l’Europa,en canvi, és de primera qualitat, té un tractament adequat contra les inclemències i els seus taulers han crescut de les adversitats. És fusta forta, noble, dimensionalment estable, amb una densitat precisa, ignifuga, sòlida i apta tant per a interiors com per a exteriors. Una fusta, en definitiva, per a fer els millors vaixells que arribin als millors ports.

L’Europa li ha fet la Pasqua al Sants i ha avançat el seu particular dissabte de Glòria amb una actuació sublim que costarà molt d’oblidar. Bé, jo no penso oblidar-la mai.