diumenge, 19 d’abril del 2009

Autocomplaença: mirall trencat

Per a guanyar una lliga no sempre cal ser bo, la majoria de vegades n’hi ha prou amb ser regular. De res serveix ser millor, en els enfrontaments directes contra el màxim rival en l’aspiració pel títol, i per contra, deixar escapar els punts en els partits, a priori, més assequibles. No fallar contra els equips de dalt no et garanteix absolutament res, en canvi sí que ho fa, el fallar el menor nombre de cops. Els equips molt i molt bons, acostumen a tenir un toc de genialitat que els fa inconstants i, alhora, imprevisibles. Tot el que tenen de brillant en moments puntuals, ho tenen de gris en aquells partits on el rival no els motiva. La genialitat, la qualitat, són ganivets de doble tall i acostumen a ser insuficients sinó van acompanyades d’altres components imprescindibles per aconseguir els objectius proposats. Són justament aquells equips més limitats en els aspectes tècnics i conscients de les seves pròpies limitacions, els que, per compensar-les, es motiven més, s’esforcen més, treballen més, s’impliquen més,...en definitiva, fan que allò que els hi manca passi desapercebut i mantenen així una regularitat que, la genialitat, no garanteix.

Estem acostumats a veure com, desprès d’aconseguir un triomf vital i molt difícil, tot aquest guany se’n va a n’oris a la jornada següent per culpa d’un relaxament inacceptable i profundament decebedor. Fer el més difícil per caure en el més fàcil. Passar d’aspirar a tot a ser escombrat sense pal·liatius ni excuses en una sola setmana. De la mel als llavis a la fel més amarga en un obrir i tancar d’ulls.

La Lliga, com es fa evident any darrera any, no és una cursa de velocitat, ni una carrera explosiva, ans al contrari, és una cursa de fons, de llarg recorregut i entendre aquesta particularitat fa les coses molt més fàcils.

El paradís no està a l’abast de tothom, només aquells que saben patir i aixecar-se desprès de caure, només aquells que lluiten cada punt com si fos el punt més important i decisiu, independentment del nom i la qualitat del rival, només d’aquests serà el regne del cel.