dimecres, 3 de setembre del 2008

De que viu un corresponsal de guerra quan no hi ha guerra?

Javier Vart (ex-corresponsal de guerra) és un habitual contertulià de programes de radio i televisió, programes especialitzats en la caça sistemàtica de bruixes, la persecució i dimonització de tot el que faci tuf de català i l’enaltiment i sobredimensió dels valors patris (espanyols clar). Doncs l’altre dia per error –escoltar-lo només cap dintre de l’error- deia, referint-se a les llengües que: “las lenguas no son patrimonio de los paises ni de los pueblos, las lenguas son de las personas”, i tot seguit afegia: “por esto no entiendo que en Cataluña (ho pronunciava amb ñ) la enseñanza sea en catalan y solo en catalan cuando la realidad de la calle es bilingüe” He de reconèixer que aquest cop el Sr. Vart l’ha clavat, el que ell diu, és justament el que jo sempre he pensat d’Espanya, de França, d’Alemanya, ...com és possible que en aquests països l’ensenyament es faci només en la llengua del país? No em quedat que les llengües no són patrimoni dels territoris sinó de les persones? Qualsevol persona hauria de poder estudiar en la seva llengua en el país que estigui. Acabem doncs amb les llengües pròpies dels països i que un espanyol pugui estudiar en el seu idioma encara que estigui a la Toscana i un català ho pugui fer en el seu encara que estigui a Fornillos de Aliste, província de Zamora.
Estimat Sr. Vart, deixant de banda les collonades i les tonteries pre-senils i malintencionades, és cert que les realitats són les que són, però una de les funcions de la política i dels creadors d’opinió és precisament modificar aquestes realitats per fer-les més justes i que es corresponguin a la voluntat dels pobles i evidentment de les persones. Quan una realitat no és satisfactòria o, simplement, ha estat imposada per la força i a llarg dels anys, aquesta realitat s’ha de poder canviar per eradicar les postures excloents i genocides.
Defensem les llibertats individuals i fem-ho sense hipocresies, però la de tots els individus Sr. Vart, no només les dels que pensen com vostè.