dimarts, 18 de febrer del 2014

Espècies invasores 

Les espècies invasores són animals, plantes o altres organismes , generalment transportats i introduïts pel ésser humà en llocs fora de la seva àrea de distribució natural i que han aconseguit establir-se i dispersar-se en la nova regió, on resulten perjudicials. 

Que una espècie invasora resulta nociva, vol dir que produeix canvis importants en la composició, l'estructura o els processos dels ecosistemes naturals o semi naturals, posant en perill la diversitat biològica nativa (en diversitat de espècies, diversitat dins de les poblacions o diversitat d' ecosistemes ). A causa dels seus impactes en els ecosistemes on han estat introduïdes aquestes espècies són considerades enginyers d’ecosistemes. 

Els canvis naturals o causats pels éssers humans en els ecosistemes de tot el planeta s'han redistribuït les espècies vegetals i animals de forma accidental o voluntària. Com a conseqüència d'aquests canvis certes espècies tenen un comportament invasiu en la seva localitat natural o d'introducció, sent més susceptibles els hàbitats alterats o degradats. Aquestes invasions porten associades diversos problemes: 

• A nivell ecològic destaca la pèrdua de diversitat autòctona i la degradació dels hàbitats envaïts. 
• Econòmicament són importants els efectes directes sobre les activitats agropecuàries i la salut pública. 

Un cop detectada la invasió, el seu control i eradicació són costosos i no sempre possibles. Identificar els invasors potencials i evitar el seu establiment és el millor camí per frenar un problema que s'incrementa al mateix ritme que la globalització.

Preneu nota.