divendres, 14 de juny del 2013

El nom si fa la cosa. L’origen de la cosa

Això és, si fa o no fa, com quan tries el teu nom d’usuari d’un compte d’Internet. Si ho fas dels primers, el més probable és que puguis triar el nom que vols. En canvi, si deixes passar el temps, aleshores, t’hauràs de quedar amb els noms que quedin lliures, els que no vulgui ningú o inventar-te’n de nous. En aquest darrer cas, el nom en qüestió, diferirà substancialment del que hauries volgut o del que t’hauria agradat. 

El cas del RCD Español, és un cas que es pot explicar des d’aquesta perspectiva. Quan els pericos van decidir que, per imitació del Barça (com sempre), també volien jugar a futbol, la disponibilitat de noms, exceptuant el del FC Barcelona que ja estava agafat, era molt extensa i variada. En quatre paraules: no hi havia excusa. 

L’Español, en aquells inicis heroics, podria haver optat per dir-se UE Barcelonesa, Atlètic Mediterrani, Laietans CF, Rambla Team, Dinamo de Sarrià, CE Europa (encara lliure), fins i tot, AE Catalunya. Doncs no. Sense cap pressió, i amb tots els noms del “santoral” disponibles, varen triar el de RCD Español per tocar els collons. 

El nom, en el cas de l’Español, si fa la cosa i el seu origen és la conseqüència, buscada, d’una determinada predisposició. Una raó de ser que s’ha consolidat amb el pas del temps. El nom triat, com la vocació que el va engendrar, no és fruit de la casualitat i està fet amb tota la maliciosa intencionalitat. La tria de l’Español no va ser fruit d’un accident o de la necessitat o de la impossibilitat. La tria de l’Español es correspon a la seva naturalesa i a la d’aquells que s’aixopluguen sota la militància quintacolumnista del seu paraigües.