diumenge, 30 de juny del 2013

Absència de guerra, batalla guanyada



Pobre Pedro Guerra. Qui l’havia enganyat? Ell que es pensava que participaria en un concert fraternal d’amor universal i es troba, inesperadament, davant d’un aquelarre independentista. Quin desgavell! Quina infàmia! Sort que en el darrer moment se li ha aparegut la Mare de Déu dels il•luminats i ha fet un mutis impecable. 

Què fàcil és Pedro, ser global des d’un país amb Estat propi i que no s’ha de preocupar per reivindicacions nacionals, ni perdre el temps en justificar-se ni demanar permís per existir. Què còmode és Pedro, fer-se el cosmopolita, renegar de nacionalismes i abraçar la fraternitat planetària quan s’està sota el paraigua d’una nació sobirana. 

Sempre m’ha fet molta gràcia que els grans defensors de la globalització i de l’abolició de les fronteres siguin els que pertanyen a Estats colonialistes i genocides. Els que s’omplen la boca de fraternitat i reclamen una entesa universal sempre ho fan, admirablement, en espanyol. No tenen cap mena d’escrúpol en demanar que abandonem la nostra personalitat, la nostra llengua i els nostres legítims drets a l’autodeterminació en favor d’una uniformitat que no és una altra que la seva. El més important, ens diuen, no és que parlem diferents llengües i que siguem diferents i que tinguem aspiracions diferents, el més important, ens repeteixen, és que ens entenguem; però, curiosament, ho haurem de fer sempre, sempre, en espanyol. Qualsevol altre opció és inimaginable per exclusivista, provinciana, feixista, egoista i mesquina.

I com que les coses acostumen a passar a fi de bé: Un núvol blanc, la cançó de Lluis Llach que havia d’interpretar Pedro Guerra al Concert per la Llibertat, l’ha cantat el propi Llach davant l’entusiasme general. 

Moltes gràcies Pedro per no haver vingut. Està clar que aquesta no és la teva guerra.