divendres, 30 de març del 2012

Empatia

Empatia: facultat de comprendre les emocions i els sentiments externs per un procés d’identificació amb l’objecte, grup o individu amb què hom es relaciona.

Dit això, i ara que sabem perfectament (espero) que és l’empatia, m’atreveix-ho a afirmar que és tan fotut no tenir-ne gens com tenir-ne en excés. L’empatia que no es té, et fa allunyar-te del pròxim fins l’extrem de viure aïllat en un món propi de suficiència i supèrbia que fa impossible el creixement personal mitjançant les relacions. La manca d’empatia et fa un esser esquerp, egocèntric, asocial i força antipàtic. En l’altre extrem, en el que m’hi trobo, estem els sobrats d’empatia. Tan sobrats que la vida se’ns fa poc menys que insuportable. Entenc a tothom, comprenc a tothom, m’identifico amb tothom i, el pitjor dels extrems, tothom té raó. Amb aquesta predisposició, entendreu, que és impossible prendre partit o inclinar-se per qualsevol de les diferents opcions que conflueixen en una discrepància o conflicte.

La vaga d’ahir ha estat el darrer exemple d’una incapacitat congènita de presa de posició. Escolto als sindicats, als dirigents dels sindicats i, no només entenc la seva postura, sinó que la comparteix-ho sense fissures. Com no ser empàtic amb unes persones que s’estan jugant el seu “lloc de treball” per culpa d’una reforma salvatge? Si s’aplica la proposta del Govern aquests abnegats dirigents sindicals perdran els seus privilegis i la seva situació acomodada. Subscric la seva protesta i m’hi solidaritzo.

Per l’altra banda, escolto al Govern i no puc deixar d’atendre les seves raons. En qüestió de minuts he caigut de grapes a la xarxa ben trenada del seu argumentari. Cal la reforma? I tant! És absolutament necessari canviar el marc laboral perquè res de lo veritablement important no canviï. Qui gosaria posar objeccions a que els causants de la crisi (de totes les crisis) perdin els seus estalvis, els seus sucosos patrimonis i, sobretot, la capacitat per decidir quan i com s’acaba la crisi? Els que manen són els que han de prendre les decisions importants (i les altres també), per això han estat escollits lliure i democràticament pel poble que els ha votat. Tenen tota la confiança i el recolzament per prendre les mesures que ells creguin convenient per fer-nos la vida més fàcil, pròspera i feliç. És molt dur manar, estar al Govern d’un país, només la voluntat de servei i l’esperit de sacrifici pot fer el tràngol més suportable. Tot el que fan ho fan per nosaltres, pel nostre be. Me’ls escolto i me’ls crec.

I després estan els tercers en discòrdia. Els que sistemàticament es dediquen a rebentar qualsevol manifestació pacífica amb actes d’extrema violència i pillatge. Els anomenats antisistema que no troben el seu lloc en una societat injusta, insolidària, voraç i decebedorament materialista. Tant tens, tant vals. I ells, els que no encaixen, decidits a cremar-ho tot. Van carregats de ràbia i de raons indesxifrables. Són el mirall fosc en el que no ens agrada mirar-nos i en el que no ens volem reconèixer. Són vàndals, però són els nostres vàndals. Són els nostres fills, els nostres germans, els nostres amics,...Entre tots els hem fet i tenen els seus arguments, encara que, la immensa majoria, no entengui les seves raons.