dimecres, 19 de març del 2008

Millor el pitjor

A Mèxic a la península del Yucatán hi ha els vestigis d’un dels jaciments més imponents de l’antiga civilització Maia: Chichén Itzá.
Entre aquestes ruïnes i prop de la piràmide central anomenada El Castell, s’estén una gran esplanada on es practicava el popular Joc de Pilota. En un recinte de 160 metres de llargària per 75 d’amplària en forma d’H i amb tribunes als costats per als mandataris i el públic en general. Aquest joc tenia un caràcter marcadament ritual, on s’acostumava a tallar el coll al perdedor, tot i que, alguns indicis fan pensar que era el guanyador el que era immolat com a premi a la seva destresa. Una societat on els millors eren sacrificats no podia acabar bé.


Us imagineu per un moment que això fos cert i que ho traslladéssim als nostres dies i als nostres jocs? Seria possible que en un enfrontament de futbol, l’equip guanyador fos l’eliminat, és a dir, l’equip supervivent fos el perdedor? Us imagineu una lliga on els campions fossin sistemàticament apartats de la competició? Només quedarien els perdedors, els menys capaços, els menys hàbils, els maldestres...
Ni Jupiter, ni Europa, ni M9M, ni...cap d’ells estaria ja en competició, tots estarien sentenciats. L’únic supervivent: el Gornal.


De totes maneres i si ho analitzem en profunditat, no estem tan lluny d’aquell antic plantejament Maia. També entre nosaltres, el millor, el que guanya la lliga, puja de categoria, és a dir, passa a millor vida, deixant a Segona a tots aquells que no han estat capaços de guanyar-la. Empobrint, irremeiablement, la qualitat del grup. Esperem que no ens passi com aquella civilització i que a força de quedar-nos sense els millors, desapareixem. Tan de bo.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sovint, tafanejo per aquest bloc, m'ha fet molta gracia que parlesis, d'un dels inicis que historiadors nomenen, com el primer joc que ha derivat al futbol modern, tot i que sabem que el futbol modern prove, de l'escola anglesa gracies en part a Tomas Arnold, inconciewnment per ordenar la seva escolar, on ell n'era el director, va crear el futbol, procedent d'aquells jocs mitics de pilota on morien persones sobretot de clase obrera a les places del poble jugant 300 o 400 persones amb uan sola pilota.

En fi només era aixo, ma fet molta gracia, jo he tingut la oportunitat d'estar aquestes piramides del yucatan i altres de mexic, on es curios com podien llençar les pilotes per akells forats en aquells porteries... que dificil seria actualment fer gols amb aquell sistema.
Profesors de la meva universitat d'historia i antropologia de l'esport, tambe defensens les dos parts, mort per el perdedor, i sobretot per el vencedor, ja que les ofrenes als deus pasaven per sobre de la vida.


Atentament un jugador del mercat nou!