diumenge, 6 de gener del 2013

Dia de reis 

El rei d’Espanya, Juan Carlos I de Borbón, ha fet balanç de la seva (patètica) trajectòria en una llarga entrevista (ben polida, ben pactada i ben insípida) amb Jesús Hermida (ensabonador oficial del regne). De tot el que s’ha pogut sentir només una cosa m’ha cridat l’atenció, o si més no, mereix un comentari. 

El Borbó ha manifestat, sense cap mena de reserva ni pudor, que el que li convé a Espanya (el seu país) és la unitat. Ni el progrés, ni la millora de les estructures, ni l’ordre social, ni la gestió dels recursos, ni el treball per a tothom, ni la situació de la seva modèlica família...res d’això. L’únic que preocupa, i pel que s’ha observat, poderosament, al monarca espanyol, és la unitat del territori. És a dir, mantenir l’annexió de Catalunya al preu que sigui, perquè sap que és l’única manera possible de que el seu país se’n surti. Totes les altres mesures, iniciatives o projectes són subsidiaris de l’objectiu principal: evitar que Catalunya aconsegueixi definitivament i per sempre desfer-se del llast d’Espanya. 

Els Borbons, des de Felip V, ho han tingut clar, de fet és, junt amb caçar elefants, una de les poques coses clares que sempre han tingut. Aquesta és la clau de volta del veritable amor d’Espanya per Catalunya. 

Els reis d’Orient ens porten regals, els d’Occident, la subordinació i la misèria. I per si algú en té dubtes de que la cosa realment és així, és tan senzill com provar-ho. Ens atrevim?