divendres, 31 de desembre del 2010

Presumpció d’innocència
Innocents mentre no es demostri el contrari

El passat 28 de desembre, i com marca la tradició, es varen donar una considerable successió d’innocentades mediàtiques, algunes més afortunades que altres, però totes, buscant la sorpresa i el divertiment. De totes elles en voldria destacar tres.

La primera, com no, la que em toca més de prop, la que vaig penjar en aquest mateix blog amb l’improbable títol: Seré candidat. Pocs de vosaltres vareu picar. O bé, sou molt espavilats, o bé, la broma era massa inversemblant i es veia d’una hora lluny. Un dels principis bàsics de la innocentada i, el secret del seu èxit, és la credibilitat que tingui en el fons i en l’argumentació; i està molt clar, atenent el resultat, que la meva no ho era gens, malgrat el desesperat darrer intent de penjar un suposat decàleg per fer-la més versemblant. Ni així.

En canvi, una que si va tenir molt de ressò i acceptació, va ser la del Canal+, en anunciar que Zidane tornaria a jugar a futbol fins a final de temporada amb el Madrid. Està tan necessitat l’equip blanc d’un catalitzador, d’ algú que guiï els seus desorientats destins, que la noticia va ser rebuda pel madridisme com una benedicció del cel. S’ho van creure. Una gran majoria s’ho va creure i això, o la broma estava molt ben trenada, o, el grau de desesperació de la parròquia blanca és de l’alçada d’un campanar.

Per acabar amb aquest personal triplet, no vull deixar passar una extraordinària broma, encara que privada, molt ben feta. Vaig rebre via mail un comunicat de l’administració del CE Europa que deia (i la reprodueix-ho textualment perquè no té rebuig):

Benvolgut Sr. Gràcia,
L’informem que en la reunió de la Junta Directiva de 20.12.2010, entre d’altres qüestions, es va acordar requerir-lo, formalment i per escrit, el que es fa mitjançant el present comunicat, per que publiqui en el blog del qual es vostè Administrador (segons la pròpia informació facilitada per vostè),”sonofbelvedere”, un article o nota, expressa i cenyida a que manifesti les seves disculpes pels trastorns o molèsties que els seus articles o comentaris hagin pogut ocasionar als socis, o al propi club, del C.E. Europa, advertint-li que, en cas de no realitzar lo anterior, el Club procedirà a estudiar el iniciar accions socials disciplinàries contra el mateix.

Li preguem que ens informi expressament, via e-mail, del text d’aquell comunicat i la data en la qual el mateix es publicat en aquell referit blog, així com del temps durant el qual es mantindrà en el mateix aquell comunicat, el qual, en cap cas pot ser inferior al temps habitual durant el qual resten publicats en el referit blog els articles."

Realment quan les innocentades estan ben fetes, són de bon gust i amb imaginació, s’ha de reconèixer i, si a més, fan riure, encara millor.
Moltes gràcies a tots aquells que mantenen vives les tradicions i dediquen part de les seves energies a fer la vida una mica més amena i divertida.