dijous, 24 de gener del 2008

Evitar les veus interiors negatives en l’esport


Un dels pitjors adversaris del jugador en qualsevol esport són les veus interiors negatives. Les coses que el nen o el jove es diuen respecte al seu exercici poden desequilibrar-los més que qualsevol comentari d’un altre jugador. Aquestes són algunes situacions que poden fer aparèixer veus negatives i els desafiaments que poden servir de resposta.

Si arruïna una jugada:

“¿Que pensaran els meus companys? No mereix-ho estar a l’equip”.

Desafiament:

“No importa quin error cometi. Tots cometem errors. El més important és divertir-se i concentrar-se en la propera jugada.

Si és ridiculitzat per un altre jugador:

“Millor que vagi en compte. Probablement és molt millor que jo. Ara estic segur que perdrem”.

Desafiament:

“Soc un bon jugador. Ell només està tractant de treure’m del partit i no li permetré”.

Si està nerviós abans del partit:

“¿Que passarà sinó en dono una a dretes? Estic segur que ho arruïnaré tot”

Desafiament:

“És natural que estigui nerviós. Puc utilitzar aquesta energia per jugar millor”.


L’esport és un àrea ideal per a practicar i estudiar els efectes del diàleg amb un mateix. Com molts atletes ho han utilitzat en benefici propi, els nens i els joves es senten motivats a seguir el seu exemple. Tanmateix, els esforços dels nens i joves necessiten ser reforçats. Han de ser elogiats per practicar les tècniques de concentració o d’assaig mental i per utilitzar el diàleg interior per mantenir la calma i l’equilibri. Necessiten entendre que els resultats positius poden produir-se només amb paciència i repetició i que no han d’abandonar l’intent sinó assoleixen resultats immediats. Les mateixes tècniques que els hi serveixen de suport en l’esport poden millorar el seu exercici en altres àrees de la vida.

Inspirat en Susan i Wendy