divendres, 16 d’agost del 2013

El regal 

És de domini públic, i per tothom conegut, el precepte de que mai s’han de tornar els regals que et fan. T’agradin més, t’agradin menys o, no t’agradin gens, la bona educació que has rebut farà que els acceptis amb un protocol•lari somriure i agraeixis civilitzadament el detall. No està ben vist que s’ofengui, a la persona que té la sensibilitat de fer un regal, amb la impertinència de no voler acceptar-lo o, amb el pas del temps, retornar-lo al•legant qualsevol mena d’inoportunitat. 

Això que és de sentit comú i que està socialment acceptat, és el que, amb exquisida delicadesa, fa la Gran Bretanya amb Espanya. Perquè la corona britànica hauria de tornar Gibraltar a Espanya? Què no va ser un regal a perpetuïtat de Felip V als anglesos a canvi de que aquests deixessin d’ajudar política i econòmicament a Catalunya? Què no es va ratificar l’acord en un tractat pacífic i no pas, com en altres tràgics casos, en un innegociable fet d’armes? 

Farà bé Gran Bretanya en no ofendre Espanya tornant un regal, malgrat la seva inutilitat i manca d’estètica, i complir, d’aquesta civilitzada manera, les reglamentàries normes d’urbanitat.