dijous, 17 de setembre del 2009

L’escola i el Saltamartí

Per començar i entrar en matèria definirem que és un saltamartí. Segons el diccionari de la Llengua Catalana i que Joan Brossa va fer seu en forma d’escultura a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i la Gran Via de Barcelona, doncs un saltamartí és: un ninot que porta un pes a la base i que desviat de la seva posició vertical, es torna a posar dret. El que en castellà en diríem un “tentetieso” I ara us preguntareu, curiosos de mena com sou, que té a veure un saltamartí amb una escola i concretament amb l’Escola de Futbol del CE Europa. Tan fàcil que fins i tot jo m’atreveix-ho a explicar.

Comencem per la base, que fa que el saltamartí, malgrat els diferents i insistents intents per tombar-lo recuperi sempre la seva verticalitat? El pes de la base. Un saltamartí sense aquest element no passaria de ser un ninot a la deriva, que al primer cop vinclaria per no aixecar-se mai més.

Ara fem un paral·lelisme amb el que realment ens interessa i ens ha portat, a escriure a mi i a llegir a vosaltres: l’Escola de Futbol. Que fa o que hauria de fer una escola al marge de bastir una sèrie de coneixements molt importants per a la nostra formació futura? Doncs salpebrar-la amb valors. Sense voler substituir la tasca dels pares, l’escola ha d’explicar, introduir i fixar uns valors que basteixin el creixement integral dels joves.

L’escola, com a ens abstracte i els seus mestres i monitors en particular, han de subministrar sàvia i permanentment tots aquells elements imprescindibles per a aconseguir nodrir als seus alumnes d’una base tan sòlida com sigui possible. El pes, el contingut i la pròpia grandària de la base donarà al saltamartí una flexibilitat i estabilitat capaç de suportar les ventades més extremes.

La figura del saltamartí seria, i de fet és, la visualització d’una labor ben feta. Ser els encarregats i alhora ser capaços de dotar als nostres nens i nenes amb uns valors que els facin mantenir-se en peu malgrat les adversitats, és una tasca molt feixuga a l’abast de poques persones i de poques institucions, l’Escola de Futbol del CE Europa n’és, sense cap mena de dubtes, una d’elles.