diumenge, 17 de novembre del 2013

Un porter no fa gols 

En una entrevista amb l’actual Director Esportiu del Barça, Andoni Zubizarreta, vaig assistir, us confesso que perplex, a un estirabot del tot inversemblant. A la pregunta de perquè, amb els anys que portava vivint a Catalunya, no parlava el català, el desconcertant Andoni ens va desarmar dient que ho feia per respecte.

Respecte? Respecte a què o a qui? Què potser no hi ha respecte més gran cap a una llengua que parlar-la? I no és menys cert que la manera més assenyada de respectar la gent que t’ha acollit és, justament, parlar la seva llengua? Quina excusa més peregrina i quin argument, per anomenar-lo d’alguna manera, més poc creïble. 

Ho podria haver endossat a la mandra, a una endèmica manca de capacitat o, fins i tot, a la indolència, però, en cap cas, utilitzar el respecte com a coartada per justificar una actitud dubtosa, desatenta i ofensiva per a un país que li dóna de menjar. 

Andoni Zubizarreta ha estat un gran porter de futbol i déu n’hi do les aturades que encara comptabilitza, però com a davanter és una autèntica patata, ens ha volgut fer un gol per l’escaire i no se n’ha sortit.