dimarts, 18 de setembre del 2012

Perquè no hi vas tu?

El Papa, el de Roma, ha demanat als cristians que no marxin d’Orient Mitjà, amb el precari argument de que són necessaris per a l’obra de Déu. 
D’acord, Papa. Si tot plegat és tan necessari i valuós, perquè no t’hi trasllades vostè? Perquè no deixes el teu daurat i segur Palau d’or i t’entafores al vell mig del polvorí? Que n’és de fàcil demanar als altres el que un no és capaç de fer, ni faria mai. Clar que això ja els hi ve dels orígens i va lligat a la seva mateixa existència i essència. És del tot simptomàtic i revelador que el propi fundador de l’Església, el covard Pere, escapés de la represàlia dels jueus, mentint. No va ser un bon auguri que els fonaments de l’Església s’assentessin damunt la negació, l’engany i la fugida. Amb aquests principis no es podia esperar res de bo. Com, per altra banda, es pot acumular tanta riquesa? Treballant? Evidentment que no. 
L’Església sempre ha tingut l’habilitat d’entabanar al personal. Ha manipulat a conveniència la voluntat de la gent amb amenaces de la condemnació i el foc etern. Ha fet lluitar, en el seu nom, a exèrcits fanàtics en innombrables creuades, sense tacar-se les mans de sang, això sí, per defensar els seus interessos terrenals. Ha cosint a impostos i peatges als soferts conciutadans. Ha expropiant terres, patrimonis i bens. Ha excomunicant nobles, reis i poderosos per apoderar-se de les seves terres. Ha eliminant sistemàticament als crítics amb acusacions de bruixeria i heretgia. Ha recorregut al xantatge, a la mentida i a la por per lligar en curt als babaus ignorants. Ha pidolat l’almoina a gent que no s’ho podia permetre, tot, per mantenir els seus indecents privilegis.
L’Església no és precisament un model de conducta i no està en disposició de demanar i, molts menys, exigir a ningú, comportaments que ella mai assoliria.