divendres, 28 d’octubre del 2011

Els escacs i la seva aplicació pràctica

Observació: Jugar als escacs exigeix visualitzar les jugades, saber veure les amenaces.

Concentració i atenció: Les partides són dures i una desatenció a qualsevol detall pot suposar perdre.

Anàlisi i síntesi: El jugador s'enfronta a múltiples alternatives de resposta i en cada situació ha de sintetitzar la més adequada.

Memòria: S'entrena la memòria a curt termini per recordar les trajectòries d'un pla seqüencial, la memòria operativa per saber la operació successiva, la memòria a llarg termini evocant les obertures, esquemes i estratègies estudiades, i la memòria episòdica, a través de les experiències viscudes . En els escacs ràpid es desenvolupa la memòria motriu, perquè cal tenir memoritzats els procediments.

Càlcul i resolució de problemes: En escacs és fonamental calcular les variants, avaluar cadascuna, adonar-se dels problemes i resoldre'ls amb l'estratègia adequada, i tot això sota la pressió del temps.

Desenvolupament del pensament: En resoldre entre alternatives múltiples es treballa el pensament lateral (pluja d'idees, revisió de supòsits, analogies, fraccionament, postergació del judici, ...), el algorítmic, el heurístic, l'ingenu, el prospectiu, la sinèctica (imaginar o anticipar jugades en forma ideal).

Metacognició: Després de la partida es revisen els encerts i els errors, es pensa sobre el pensament.

Control emocional: El jugador no es pot deixar portar per la ira o per la frustració per una mala jugada realitzada; ha d'actuar de manera freda i buscar una altra estratègia per sobreposar-se al error.

Empatia: En escacs és molt important comprendre l'estratègia de l'oponent i interpretar les seves emocions per anticipar-se a ell.

Respecte: Cal seguir una sèrie de regles i respectar el rival.

Reflexió: En escacs no pot fer-se un moviment sense haver-ho pensat abans.

Responsabilitat: El jugador no pot donar la culpa a ningú perquè són les seves pròpies accions les que determinen el resultat.

Adaptabilitat: El jugador ha d'adaptar la seva estratègia a les situacions inesperades que sorgeixin durant la partida.

Autoestima: El resultat no depèn de la sort, així que quan es guanya és per èxits propis i això va augmentant la confiança en un mateix.

Iniciativa: És imprescindible anar prenent decisions durant el joc.

Treball en equip: El que faci cada peça repercuteix en la resta.