diumenge, 2 de gener del 2011

Mestres que estan molt lluny de ser-ho

Sembla que el cognom Mestre està tristament d’actualitat en els darrers dies. Joaquim Mestre, edil dels Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha significat, tossudament, per aixecar un monument als gais i lesbianes represaliats. El desencaix no és tant, el fet de la seva necessitat, que ningú ha qüestionat, com sí l’emplaçament triat: ni més ni menys que just al davant de la Sagrada Família. I perquè no? es preguntaran alguns. Doncs perquè l’aixecament de qualsevol homenatge requereix un cert consens i no ha de viure, única i exclusivament, de la provocació. Un edil, i li va amb el càrrec, ha de ser pacificador i fer, del respecte, un dels eixos principals del seu comportament i/o intervenció pública. El mateix respecte i tolerància que es demana, i que ningú hauria de discutir, en vers el col•lectiu homosexual, s’ha de tenir cap a qualsevol altre expressió social.
L’altre Mestre que no fa honor al seu cognom, és en Jordi Mestre, representant del Barça de Rosell davant la Federació Catalana de Futbol, i que, irresponsablement, ha decidit congelar l’aportació econòmica que l’anterior Junta de Govern (Laporta) havia pactat en compensació per la captació, entre altres clubs, de joves talents de tot el futbol català. Compensació que permetia a la Federació fer-se càrrec de la mutualitat dels joves i eximia, d’aquesta manera, el seu pagament als clubs i als mateixos futbolistes. Una decisió polèmica, gens pacificadora, que posa en perill l’economia de la pròpia FCF i de molts clubs modestos en uns temps especialment difícils.
Curiosament, no conec cap Mestre de cognom, que en faci honor. Que els seus actes i el seu comportament siguin coincidents amb el seu llinatge. Serà una maledicció o, simplement, una trista coincidència?
En fi, mestres que estan molt lluny de ser-ho i que han esdevingut un mal exemple pel conjunt de la societat, en el que hauria de ser un model de conducta i una manera de fer, on poder emmirallar-se.