dissabte, 2 de febrer del 2008

Les 12 claus de Frank Rijkaard

1. Sempre cal debatre amb els jugadors de l’equip els problemes i les idees que sorgeixin. L’intercanvi ens enriqueix.

2. Tot gran projecte es construeix des de la humilitat. No hi ha res de guanyat abans de començar.

3. L’entrenador ha de tractar igual a tothom: jugadors, premsa, aficionats. El seu crèdit és la coherència.

4. És bo donar llibertat a cada jugador, sempre que se n’assenyalin els límits. Quan se’ns dona massa llibertat, podem no saber gestionar-la i ofegar-nos-hi.

5. Cal tenir més comunicació amb els suplents que amb els titulars. De la mateixa manera, les persones del nostre entorn que es troben en circumstàncies difícils mereixen una atenció i una tolerància especials per part nostra.

6. La qualitat humana és tan important com la qualitat tècnica. Això és essencial a l’hora de formar un equip de treball, però també quan busquem amics o, fins i tot, una parella.

7. No podem treballar d’esquena a l’equip i al resultat global. Imagineu que passaria si cada jugador de futbol fes la seva pròpia guerra i al camp ni tan sols sabéssim si l’equip està guanyant o perdent.

8. S’han de buscar solucions, no culpables.

9. En el futbol –i en qualsevol equip de treball o, fins i tot, en la família- guanyem i perdem junts. Per tant, les solucions també les hem de trobar entre tots.

10. De vegades, cal agafar-se un descans per corregir els errors.

11. Per aconseguir bons resultats en el futbol, els estudis i a la feina, la nostra mentalitat ha de ser la de gaudir resolent problemes, i no que ens facin patir.

12. Hem de marcar-nos objectius realistes. Si s’exigeix a un equip que marqui deu gols en un partit és força probable que es bloquegi.

Jil Van Eyle