dissabte, 16 de febrer del 2008

La utilitat d’un fòrum.
Fòrum o ferum?

És necessari un fòrum?
Per començar hauríem de definir que és un fòrum: un fòrum és, bàsicament, un espai de debat, un espai d’intercanvi d’opinions, on les persones s’expressen lliurement i basat en el principi del respecte mutu.

Doncs bé, ara que ja sabem el que és, podríem respondre a la pregunta inicial, és necessari un fòrum? Categòricament sí.
Fem bon us dels fòrums, els sabem utilitzar? No, de cap manera. El 85% de persones que participen ho fan de forma passiva, només llegeixen. El 10% ho fan de manera agressiva, amb intervencions i actituds que no tenen res a veure amb l’esperit i la filosofia d’un fòrum. I només el 5% de participants ho fa dins els paràmetres i seguint les normes de conducta mínimament necessàries.

Són els fòrums de Futbolcataluya i el de Catalunyafutbol exemples de fòrums que no funcionen? Tenen alguna utilitat més enllà de mantenir informat a l’usuari dels resultats que es produeixen en els diferents partits? Són aquests fòrums espais de debat, llibertat i respecte?
A la primera pregunta hauria de respondre que si. Si i sense cap mena de dubte. Tots dos fòrum ens confirmen els valors estadístics que he posat més amunt.
La segona pregunta té una fàcil resposta: no. Els resultats, les travesses, les classificacions, els màxims golejadors,...no són un debat i molt menys intercanvi d’opinions, són simplement intercanvi d’informació i per tant res a veure amb un fòrum.
Referent a la tercera qüestió, a si aquests dos fòrums són un espai de debat, llibertat i respecte. Penso que queda ben clar per les respostes anteriors i encara més per a tots aquells que segueixen el seu esdevenir diari, que no hi ha res més allunyat d’aquests tres preceptes o conceptes, com vulgueu, que el contingut d’aquests dos espais.

Un fòrum on qualsevol opinió expressada des del respecte és contestada amb agressivitat, desqualificacions, insults i sortides de to que res tenen a veure amb l’opinió expressada és un fòrum ferit de mort. Poques, molt poques opinions són rebatudes amb arguments. Pràcticament cap, per a no dir cap, plantejament proposat obté una resposta en els mateixos termes, encara que sigui de signe contrari.

Quin present i quin futur immediat li espera a aquests dos fòrums amb insultadors compulsius, agressors de paraula, violents transmissors de vídeos xenòfobs, penjadors de noticies manipulades i fotografies amb tuf de calumnia?
Quina mena de fòrums tenim entre les mans si la intolerància i l’abús de la força són preponderants?
En quins fòrums vergonyants vivim quan el màxim dirigent d’un club esportiu vexa, insulta, calumnia a un dels seus membres, amb l’únic pretext, segons ell, de generar un debat des del cinisme més sagnant.
Un President de futbol base, amb joves i nens al seu càrrec, capaç d’hipotecar el seny deixant-se portar per una rauxa destructora, agressiva i calumniant contra un menor innocent.

Hi ha espais que a força de llençar escombraries acaben fent pudor a claveguera. Una pudor forta i inconfusible que ho empastifa tot.