dijous, 4 de juliol del 2013

La fórmula que no quadra


Puc entendre, i fins i tot compartir, les mesures antitabac que han pres les autoritats pertinents i la conscienciació social que n’ha resultat. Puc entendre les campanyes de màxims que han engegat els departaments de Sanitat dels respectius Governs per pal•liar els devastadors efectes del tabac i les seves conseqüències per la salut i l’economia. Puc entendre que es prohibeixi la publicitat del tabac i que s’adverteixi als fumadors actius i també passius de les greus conseqüències de la seva addicció. Puc entendre que no es pugui fumar en llocs tancats i públics per evitar els efectes col•laterals. 

Fins aquí, el que entenc. Ara les preguntes. Algú em podria donar xifres absolutes dels morts i/o damnificats per l’efecte del tabac? Aquest mateix algú, em podria donar també les xifres absolutes dels morts a la carretera? Sorprenents, oi? 

Perquè doncs, mentre es combat el tabac de manera decidida i eficaç, no es fa el mateix amb el mal exemple de les carreres de cotxes i motos que fomenten el risc, la velocitat extrema i enalteixen i premien al que més corre? Quan a les nostres carreteres es limita la velocitat i es fan campanyes, dures campanyes, de seguretat vial per conscienciar a la població del risc de les imprudències i els excessos, com és possible que les cadenes de televisió ens facin en directe, amb extraordinària cobertura de mitjans i publicitat, en horari preferent de màxima audiència, no protegit i a la vista de tothom, un espectacle que fomenta i magnifica el gust pel risc i la temeritat? 

Hi ha coses que entenc i hi ha coses que no entén ningú.