dissabte, 27 de juliol del 2013

Camelot
10.07.13

Aquests dies he quedat perplex en llegir la carta de la persona que ocupa el càrrec de Directiu del Futbol Base i de l’Escola del CE Europa. Una perplexitat que ha anat en augment a mesura que processava (i desxifrava) el missatge encriptat que s’hi amagava. 

L’autor i responsable de la carta, em consta, no menteix. Tota la seva argumentació la fa de bona fe i, segurament, creient fil per randa tot el que afirma. El problema no és tant el seu discurs basat en una fantasia, sinó la sublimació de l’error d’aquells que viuen allunyats, voluntària o involuntàriament, de la realitat que haurien de representar. El cel del Directiu del CE Europa és com el setè cel que cantava en Jaume Sisa: un cel inventat engendrat dins del seu cap. 

I, a partir d’aquí, tot si val i tot es pot girar o interpretar segons la perspectiva més plaent (i/o convenient). Tots, tots, repeteixo, tots els clubs de futbol, l’Europa també, fan el que el responsable del Futbol Base denuncia en la seva epístola. La diferència és que uns ho aconsegueixen i els altres es queden amb les ganes. El pecat no està en el resultat de la gestió, sinó en el mateix intent. 

Caldria preguntar-se, arribats a aquest extrem, perquè uns tenen èxit en la captació de jugadors i, els altres, els més, amb prou feines aconsegueixen retenir-ne les mitjanies? El Cornellà i la Damm fan amb el CE Europa el mateix que intenta fer el CE Europa amb els clubs del seu entorn, només cal preguntar a l’Alzamora, al Júpiter, al Martinenc, al CP Sarrià, a l’ Escolapis, a la Penya Anguera, a la Penya Olivella, al Cinc Copes, al Poble Sec,...que us explicaran, amb molt de disgust, l’espoli que tradicionalment han patit i encara pateixen. 

Al Cornellà i a la Damm els hi costa ben poc convèncer als decebuts jugadors de l’Europa, mentre l’Europa no se’n surt amb la seva tasca recol•lectora. Un no marxa d’un lloc on està suposadament a gust si no vol. Un no abandona el Club “de la seva vida” si té un bon present i un millor futur. Perquè és tan fàcil marxar del CE Europa i desvincular-se emocionalment d’ell? 

Queixar-se amargament (i en veu alta) d’aquesta situació no és més que aixecar denses cortines de fum per amagar una realitat que tothom sembla veure, excepte la pròpia Direcció del CE Europa. No es pot culpar als demés dels propis errors i fer-ho amb cants de sirena inversemblants que ja ningú s’escolta. El CE Europa no treballa, i als fets em remeto, formant jugadors per abastir el seu Primer Equip, el CE Europa utilitza l’Escola i el Futbol Base, única i exclusivament, com a salvavides econòmic. Un salvavides sense el qual la seva supervivència no estaria garantida. 

Parlar de valors, fer-se l’ ofès, esquinçar-se els vestits, erigir-se en paladí de la moral i els bons costums, donar lliçons d’integritat i vessar la llagrimeta, no es correspon amb la veritable conducta d’un Club que, ho és tot, menys un exemple d’integritat i de coherència. Voler traspassar la responsabilitat d’una determinada pràctica a jugadors, famílies, clubs, Federació,...és desertar de la pròpia competència i diluir la capacitat de gestió mínimament exigible en un Club amb la història del CE Europa. 

I no vull acabar sense arrodonir la perplexitat amb la reclamació, per part del mateix directiu, dels drets d’inversió-formació dels jugadors. Quins drets? Al CE Europa totes les famílies paguen per la formació dels seus fills/es (i no pocs diners) i són elles, en tot cas, les que haurien de reclamar aquests drets i són elles les que, amb el seu esforç econòmic, mantenen el Club i tota la seva estructura perquè altres se n’aprofitin i en llueixin.

I ara sí, final amb una frase de la mateixa carta: “Tots aquests equips parlen sovint dels seus grans valors formatius, però les seves actuacions demostren que no es pot ensenyar allò que un no practica” 

Perquè em sona tant? 

A Camelot la Ginebra va fer molt de mal.