dissabte, 5 de setembre del 2015

Nazionalisme 

Acostumat a les mentides (si és que un es pot acostumar a les mentides) de Fernández Diaz, m’ha sorprès una afirmació certa i amb la que estic totalment d’acord: “els nacionalismes del segle XX van desembocar en les dues guerres mundials”. I jo encara diria més, també van tenir una influència directa en la guerra civil espanyola. 

Qui dubte, a hores d’ara, de la responsabilitat del nazionalisme alemany, del turc, de l’austríac, de l’italià i del japonès en l’origen dels conflictes. I qui no recorda, parlant d’Espanya, que els revoltats, els que varen subvertir la democràcia, es feien dir “nacionales”? 

Els nacionalismes, si senyor Fernández Diaz, són l’origen de tots els mals, però fixis vostè en el caràcter d’aquests nacionalismes. Són nacionalismes agressius, invasius, excloents i que neguen sistemàticament la diferència i la pluralitat. Nacionalismes fets per a la dominació, la conquesta i l’extinció de qualsevol identitat que no sigui la pròpia. No es poden comparar els nacionalismes alemany, japonès i espanyol causants de les grans tragèdies del segle XX amb la dignitat d’un poble que vol preservar la seva identitat de manera pacifica, inclusiva i democràtica. Què tenen a veure aquests nazionalismes amb Catalunya? Ja li responc jo: Res, absolutament res. 

Hi ha països que, amb el temps i els fets, han après la lliçó. Espanya segueix sent la mateixa Espanya nacionalista, agressiva i excloent del segle XX i, fins i tot, del segle XVI. Contra aquest nacionalisme totalitari i feixista, la reivindicació del dret a ser i existir dels pobles és, i ha de ser, un patrimoni de la Humanitat, de tota la Humanitat.