diumenge, 3 de setembre del 2017

LA DILIGÈNCIA

DIA 2 

D’Oakland al Parc Nacional de Yosemite 

"Planejar una cosa detingudament i amb antelació és fer amb precisió el que vols fer, si pots". 

Per necessitats d’agenda només tenim previst passar una nit a Yosemite i això comporta, si volem aprofitar la visita, llevar-nos aviat per arribar sobre les 10 del matí al Parc i tenir temps suficient per veure el que ens hem programat. 

 
La distància d’Oakland al Parc de Yosemite és de 280 kms., és a dir, unes 3 hores de viatge. 


Sobre la marxa, improvisem, i, en lloc d’anar directament a l’Hotel, decidim entrar al Parc una mica més al sud per veure el Mariposa Grove, un dels boscos de sequoies més gran del món. Tot un exemple d’una bona decisió convertida en una inesperada pífia. El Mariposa Grove, així ho podem llegir a l’entrada, romandrà tancat fins el Novembre per tasques de restauració. Bé, no defallim, hem incorporat al nostre imaginari un motiu més per tornar, en un futur, a visitar novament la zona. 


Des del Mariposa Grove creuem el Parc en sentit nord cap el Tunel View i l’hotel que ens espera. Aquí teniu l’enllaç del Mariposa Grove. Hi podeu fer una ullada. Està en spanish i cap informació és sobrera. 


Tarifes i reserves: No es necessiten reserves per visitar o ingressar al Parc Nacional Yosemite, però és imprescindible fer-les per allotjar-se o acampar si es pensa passar la nit al parc. El preu de l'entrada al Parc s'aplica a tots els visitants. Si s’ arriba en cotxe particular, l'entrada costa $ 30 per vehicle. Això és vàlid per a ingressos il•limitats a Yosemite durant set dies, i inclou a tots els ocupants. És a dir, no es paga per persona sinó per vehicle, Quan més ple estigui el cotxe més econòmica us costarà l’entrada. Si teniu seients lliures, agafeu autoestopistes i compartiu les despeses. 

Reservar els hotels mitjançant Booking és molt senzill, pràctic i còmode. A tot això, que no és poc, cal afegir el millor de tot: et permet canviar i/o anular la reserva fins pocs dies abans de l’estada sense cap càrrec. Aquesta opció és clau si organitzeu el viatge amb molta antelació, cosa que està subjecta a diferents canvis de ruta o, senzillament a trobar una millor oferta. 


 L'Hotel escollit: Yosemite View Lodge, just a l'entrada del Parc

Al Parc Nacional de Yosemite t’hi podries estar tota una setmana i no se’t faria llarg. Si només disposes d’un dia amb la seva corresponent nit, cal concentrar i escollir molt bé allò del que no pots prescindir. El Tunel View, el looping a la Vall, les cataractes, el Glacier Point, el Capità,...i vagarejar, sense rumb, pels inacabables camins que voregen el riu. 

Una de les propostes més interessants, si us ve de gust estirar les cames desprès de tanta carretera, és l'excursió a les cataractes. 

En aquesta ruta anem a proposar-vos un agradable passeig per poder gaudir de prop de les Upper i Lower Falls de Yosemite. Yosemite Falls és una de les cataractes més altes d'Amèrica del Nord i es troben situades a Yosemite Valley, just al costat del Gran Capità.


El passeig és bastant fàcil, molt pla, d'uns 2 quilòmetres, i ens portarà aproximadament una hora (perquè no deixarem de badar). Lògicament aquest passeig és especialment recomanable quan hi ha aigua a les cataractes, a finals d'estiu i a la tardor les cataractes tenen poca aigua i aquest passeig perd part de la seva seva espectacularitat.



Yosemite Falls tenen en total una alçada de 739 metres, i la part de la cascada Lower Yosemite Fall, té una alçada de 98 metres.

La millor època per anar a visitar-les és a finals de primavera, ja que l'aigua del desglaç provoca que la cascada tingui molt cabal i es pugui veure completa per tota la paret aquest espectacular salt d'aigua. De la mateixa manera que la visita a Mariposa Grove ens va resultar fallida, aquí, per contra, varem tenir molta sort. L'abundosa i generosa temporada de neu i el tardà desglaç ens va oferir un espectacle fantàstic amb una caiguda d'aigua com si fos primavera.


Les cataractes estan situades just al costat d'un altre de les icones del parc nacional de Yosemite, el Gran Capità, on és bastant fàcil veure durant tot l'any a escaladors intentant arribar a aquest mític cim. Tom Cruise, no hi era. O, si més no, no el varem veure.


El passeig comença a l'aparcament per a visitants de Yosemite Valley, on es pot deixar el cotxe i agafar l’autobús gratuït del parc (Servei d'autobusos) i baixar a la parada número 6. Si es vol caminar una mica més, es pot baixar al centre de visitants de Yosemite, on també es troben llocs per menjar o prendre un refrigeri.


Animals de tota mena

El passeig és circular, de manera que comença i acaba al mateix lloc. Si es comença a caminar agafant el camí de l'esquerra, s'entra en un bosc que porta gairebé en línia recta cap a les Lower Falls, que es veuen al fons entre els arbres al poc de començar a caminar. Aquí la vista de les cataractes és magnífica, ja que s'està al peu de les Lower Falls. Els més intrèpids, si el cabal no és molt elevat, s'atreveixen a escalar entre les pedres soltes i tocaran el mateix final de la cataracta (veure foto més avall).


Si es continua fent el camí circular, es torna al bosc per veure les millors vistes de les Upper Falls i de Half Dome, que es troba al final de Yosemite Valley i que és perfectament visible des d’aquí.


En arribar a la parada de l'autobús, tenim dues opcions:

• Agafar l’autobús de tornada, encara que aquest de vegades triga en arribar.

• Tornar caminant al cotxe, que no es troba molt lluny i el camí en ombres per on hem d'anar fa que vingui molt de gust estirar les cames abans de tornar a ficar-se al cotxe. 

Una alternativa a aquest passeig tan “fàcil” és, si es te temps i cames, fer el camí fins a les Upper Falls. Una excursió exigent però amb una recompensa visual que s’ho val.


 El Yosemite Nacional Parc és un paradís a la terra. Un paradís entre muntanyes, lluny del Tigris i l’Èufrates, però transitada per una acolorida i bigarrada Torre de Babel. 

 Endinsar-te en una nuvolosa d'aigua...

Paciència, malgrat la multitud de visitants, trobareu llocs de pau i tranquil•litat on gaudir de la colpidora bellesa del Parc.

...i trobar l'amor de la teva vida.

El Parc Nacional Yosemite té una pàgina web molt completa (també en espanyol) que aporta molta informació i que fa de bon llegir:



Dia llarg, intens, però ni rastre dels efectes del Jet Lag. A dormir que demà serà un altre dia.