dimecres, 26 d’agost del 2009

Botànica

L’home roure és un home fort. En molts aspectes, dur. Serveix per a un munt de coses i sempre sap quedar bé. S’adapta amb facilitat a qualsevol clima. No necessita molta aigua i està profundament arrelat. És generós amb l’entorn i no escatima l’ombra. Demana espai i en sap donar. L’home roure és un home civilitzat. Un home fet per a grans projectes i nobles propostes. Un encert de la naturalesa per donar equilibri al bosc més feréstec.

L’home ficus és un home maldestre. Generalment amb poca sort i propens a ficar la pota. D’arrels aparatoses i superficials. La seva vida acostuma a ser llarga però gens còmoda, ni per a ell ni per al seu entorn. És de naturalesa invasor i s’escampa més enllà dels límits de la correcció. Creix a batzegades i el seu tronc se’n ressent. El seu imponent aspecte està en consonància amb la seva proverbial rudesa.

L’home pi és un home força equilibrat. No perd mai la fulla ni li afecta el canvi estacional. Es crema amb facilitat però es regenera sense massa esforç. L’home pi és afable i no té cap problema en anar de copes amb els amics (la copa d’un pi). És socialment cordial i no es fa l’estrany. Acostuma a viure rodejat dels seus: família, amics, companys,...Li plauen els boscos densos i els espais atapeïts. És un tot terreny sense vertigen ni por a les alçades. Li agraden les faldes, les faldes de les muntanyes, però s’adapta perfectament a la plana. De vegades pot semblar un pel enganxós per l’excés de resina que desprèn però acostuma a compensar-ho amb la donació d’excel·lents pinyons.

L’home faig és un home voluntariós. Sempre fa el que pot. O el que li deixen. O el que cal o toca. És un home amb vocació formal i un itinerari lineal. Creix ràpid i sempre buscant la llum. No és dels que s’aturen ni s’entretenen en fer nusos. Nerviós, esprimatxat i sense filigranes. Un home que s’activa en companyia i necessita molta aigua per viure. Un home senzill, sense complicacions, fàcil. El seu cicle vital és com un miratge. Es plega amb el vent per resistir les tempestes. L’home faig és quasi invisible.

L’home, l’home, l’home,...i les dones? Que no hi ha dones arbre? No. Les dones són i seran sempre minerals. La naturalesa és sàvia.